Tendința societății este de a cataloga și de a împărți oamenii în diferite arhetipuri, tipologii etc. De la Jung încoace, avem această predispoziție de a face sertărașe și de eticheta comportamentele umane. Nici #socialmedia nu a scăpat de această împărțeală făcută de specialiștii din domeniu după o atentă analiză a modului în care oamenii se manifestă pe rețelele de socializare.
Iată care sunt cele 12 tipologii:
Cei care stau la pândă
Sunt cei care au o atitudine aparent speriată de interacțiunea socială, care nu trebuie confundată cu o anxietate socială reală. Atunci când parcurgi lista de prieteni de pe site-urile tale preferate și dai click pe numele lor, doar pentru a descoperi că profilurile lor sunt complet goale și au fost așa luni la rând. Despre ei este vorba? Da, tipii ăștia. Pe Twitter, aceștia sunt oamenii care urmăresc sute sau mii de persoane, dar care doar scriu pe Twitter lucruri de genul “mănânc un sandviș” sau “wow, plouă azi”, sau doar dau retweet altor persoane. Într-un sens asemănător, aceștia vor avea toate informațiile de pe Facebook setate pe privat (sau inexistente), astfel încât nu poți vedea nimic despre ei în afară de numele lor.
Contestatarii
Contestatarii sunt persoanele care intră constant pe rețelele sociale, dar neagă acest lucru. Ei spun că nu folosesc Facebook sau Twitter, dar îi vezi că scriu pe aceste paltforme în mod regulat. Aceștia cred că a recunoaște că sunt mari utilizatori de social media este ca și cum ar recunoaște o dependență și, prin urmare, îi neagă existența. Cei care neagă acest lucru tind, de asemenea, să fie destul de privați, astfel încât, chiar dacă profilurile lor sunt publice, cu toate că toate informațiile lor sunt disponibile pentru vizualizare, ei vor nega cu vehemență că se uită la profilurile altor persoane, cu atât mai puțin că le pasă de ceea ce postează alții pe ale lor.
Ultrașii
Ultrașii sunt celebrități, în sensul că sunt cele mai urmărite și cele mai urmărite persoane pe platformele de socializare, precum Twitter și Instagram. Cu conexiunile lor nesfârșite cu persoane care nu sunt neapărat prieteni sau membri ai familiei, dar care le sunt familiare, Ultrașii pot părea a fi în centrul a tot ceea ce se întâmplă online – sau cel puțin a evenimentelor de care le pasă. Ultrașii au avut un rol esențial în conștientizarea cauzelor politice, în crearea și partajarea de conținut viral în scopuri de divertisment, în participarea la mișcări de masă.
Virginii
Aceștia sunt oamenii care nu au nici timpul, nici înclinația de a-și microgestiona imaginea online. Ei folosesc social media, dar nu o înțeleg cu adevărat și nu înțeleg de ce unii oameni petrec atât de mult timp postând. Sunt idealiști, crezând că oricine poate fi de încredere până când li se oferă un motiv pentru a nu avea încredere în acea persoană. Ei încă văd social media ca pe un loc în care totul este permis.
Scufundătorii
Aceștia folosesc platforme, precum Facebook (adesea singura lor rețea socială) pentru a păstra legătura cu persoane cu care, probabil, că ar fi pierdut contactul altfel: vechi prieteni de școală, membri ai familiei extinse sau foști colegi care acum se află în cealaltă parte a lumii.
Păunii
Fără îndoială că i-ai întâlnit deja; oamenii cărora le place să se afișeze, să posteze poze cu ei în sala de sport, la o petrecere, în vacanță – orice. Sunt cei care împărtășesc toate evenimentele din viața lor, cu bune și rele. Ei sunt primii care își împărtășesc veștile bune (și probabil că au și o mulțime de vești proaste de împărtășit) și sunt adesea exagerate – vor posta pe Twitter/Snapchat/Facebook/Instagram ca și cum viața lor ar depinde de asta.
Răutăcioșii
Ei postează comentarii răutăcioase, negative sau abuzive. Postează lucruri furioase sau dureroase despre ei înșiși. Furioșii sunt persoane care vociferează despre politică și probleme sociale, finanțe, muncă, familie, prieteni sau parteneri. Se exprimă despre sănătatea, forma fizică sau imaginea corporală.
Schimbătorii
Acestea sunt persoanele care au mai multe profiluri pe diferite rețele sociale. Vor avea un nume diferit pentru fiecare site și, probabil, chiar și avatare diferite, deoarece nu doresc să își amestece diversele cercuri de prieteni. Uneori, acest lucru se datorează faptului că sunt îngrijorați de publicitatea anumitor lucruri care se răspândesc dincolo de un singur set de persoane – dacă ești cunoscut (sau dacă ești paranoic), conturile separate ar putea fi o mișcare inteligentă. De multe ori, însă, este doar o chestiune de comoditate: nu toată lumea vrea ca toți prietenii săi să știe că face parte din mai multe grupuri pe Facebook.
Fantomele
Cunoști fantomele. Nu postează prea mult, am putea spune că nu o fac aproape deloc, dar le vezi cu regularitate numele în secțiunile de comentarii ale prietenilor dumneavoastră. Probabil că sunt încă în viață și sănătoși, doar că nu sunt atât de mult în social media. Poate că au avut un cont înainte de a fi la modă și acum au trecut la chestiuni mai interesante în viața reală sau poate că, pur și simplu, au renunțat la acest obicei – dar, din punct de vedere tehnic, sunt încă acolo, așa că nu poți să le dai unfriend. Fantomele sunt adesea mai în vârstă, dar pot fi și adolescenți pricepuți la internet care preferă să folosească social media ca pe un instrument, mai degrabă decât ca pe un stil de viață.
Informatorii
Informatorii nu se află pe rețelele de socializare cu alt scop decât acela de a fi primii care își anunță prietenii despre ceva. Ei vor să fie persoana la care prietenii lor apelează pentru cele mai recente știri, așa că împărtășesc în mod constant articole și link-uri către cele mai tari noutăți.
Iubitorii de chestionare și concursuri
Dacă cineva te-ar chestiona despre cum este să fii o personalitate din social media, tu ai fi The Quizzer. Ești persoana care creează și se implică în mod regulat în concursuri. Acestea pot lua forma unor teste de personalitate serioase sau a unor fapte amuzante aleatorii despre subiectele tale preferate. Oricum ar fi, acesta este lucrul tău și îți place. Acest lucru poate fi făcut și în format video pentru cei care preferă imaginile sau mișcarea în locul textului.
Cei care caută aprobarea
Îi recunoști de la un kilometru distanță pe Căutătorii de aprobare. Ei sunt cei care postează constant “selfie-uri” – știi, acele fotografii pe care oamenii și le fac cu un smartphone și apoi le încarcă pe site-urile de socializare – și cer like-uri. Aceștia folosesc în exces hashtag-uri și fac comentarii nebunești la postările celebrităților în speranța de a fi remarcați.
Acum că ai aflat despre aceste 12 tipologii, e timpul să îți adaptezi strategia de social media în funcție de publicul spre care țintești. Dar, în primul rând, identifică-te în ce categorie te înscrii! ?)))