Ca om de presă, obișnuită fiind să lucrez sub presiune și cu dorința de a afla întotdeauna prima ceea ce se întâmplă în jurul meu (acest ultim aspect s-a mai estompat cu timpul… ))), am considerat că o astfel de abordare este indicată să o aplic și în promovarea clienților mei. Ei bine, câteodată e o strategie bună, câteodată e mai bine să las măcar 2-3 ore să treacă pentru ca impactul să fie cu totul altul.
Dar, să începem cu începutul, adică cu întrebarea din titlu: Ce să postezi în rețelele de social media? În primul rând, cine ești?! Ești o firmă, o persoană fizică, o instituție publică? Cui te adresezi? Cine este publicul tău țintă? Fiindcă, cred că deja ți-e destul de clar și ție că una e să folosești social media pentru uzul personal si alta e să folosești această oportunitate pentru business.
Campania pentru alegerile locale din septembrie 2020 mi-a oferit foarte multe momente de observație a comportamentelor celor care comentau la postările pe care le făceam pentru candidați. Un lucru a fost foarte clar: ca să atragi public este esențial să faci conținut de calitate, să creezi angajament, să scoți în evidență problemele oamenilor, să spui povești pentru oameni mari, să creezi conținut video! Cu alte cuvinte, să dai un semnal clar că cel care te urmărește este băgat în seamă!
În perioada amintită mai sus, eu am pregătit textele, am fotografiat și filmat persoanele implicate în competiția electorală, am editat clipurile video și am făcut grafica pentru machete. Da, știu… nu a fost ușor, însă mi-a plăcut foarte mult! Revelator pentru mine a fost loialitatea susținătorilor-comentatori, a căror voturi sunt convinsă că s-au regăsit în urne, însă am putut observa și așa-zisa neutralitate sau abținere de la discuții directe și pe față a celorlalți, dar care au preferat să lucreze mai pe la colțuri de frica unor eventuale repercusiuni din partea celor aflați la putere în momentul respectiv. Cum se traduce acest aspect în termeni de business în cazul în care vrei să faci o promovare pentru produsul sau serviciul tău? Mai bine să ai 1.000 de fani activi, care cumpără de la tine, decât 100.000 de următori, care nu îți aduc profit.
Când încep colaborarea profesională cu cineva, îi pun aceeași întrebare: Care e scopul tău? Ce vrei să obții? Și chiar dacă în primă fază nu ajunge la cuvântul magic, până la urmă TOT ceea ce își dorește se rezumă la BANI! Ca să ajungem împreună să atingem acest target, e necesar să atragem clienți. Cum? Prin conținut de calitate!
REȚINE: Calitatea informației va câștiga întotdeauna față de cantitate.
După 15 ani de antreprenoriat, cu suișuri și urcușuri, pot spune că empatia e principala mea calitate după care îmi ghidez afacerea, îmi aleg clienții cu care lucrez, situație care mă pune rapid în postura cumpărătorului/urmăritorului business-ului pe care îl promovez. Când un antreprenor e capabil să se pună în pielea clientului său, părerea mea este că l-a cucerit cel puțin 50%.
Atunci când faceți o postare, indiferent că e organică sau plătită (voi aborda mai jos diferența dintre ele), e necesar să aveți răspunsuri la întrebările urmăritorilor, potențiali clienți. Iată care sunt acestea:
- De ce să te urmăresc?
- Cu ce mă ajută conținutul de la tine?
- Ce îmi aduce nou?
- La ce să mă aștept urmărindu-ți postările?
Pare complicat? NUUUU!!!! E ceva de bun simț! )))
Cu alte cuvinte, vrei, nu vrei, aceste întrebări îți arată, mai mult sau mai puțin evident, ceea ce caută potențialul tău client, obligându-te astfel să creezi o impresie clară despre ceea ce tu oferi!
Acum să revenim la diferența dintre postările organice și cele plătite. Trebuie să ții cont că succesul afacerii tale depinde de o strategie mixtă între cele două.
Munca în zona de Organic se referă la:
- Să creezi și să programezi postări
- Să folosești hashtag-uri pentru a-ți crește audiența
- Să folosești hashtag-uri pentru a participa la conversații în numele mărcii
- Să repostezi conținutul produs de client
- Să gestionezi comunitățile în grupurile de Facebook
- Să gestionezi răspunsurile la postări fie prin ascunderea, fie prin ștergerea comentariilor negative
- Să creezi sondaje și să inițiezi discuții
- Să creezi grafice pentru fotografiile de copertă sau bannere
- Să creezi texte pentru postări
Conținutul organic este, în general, conceput cu scopul de a conecta publicul și de a crește gradul de implicare.
Munca în zona Plătită se referă la:
- Să creezi pâlnii de vânzare care să îl ia pe client de la nivelul de a nu ști nimic despre tine/brandul tău la a-l determina să cumpere produsul sau serviciul tău
- Cercetarea publicului pentru reclame
- Construirea de reclame
- Gestionarea reclamelor
- Crearea de conținut scris și vizual pentru reclame destinate vânzării
Anunțurile plătite sunt concepute pentru a-și îndeplini obiectivele care ar putea fi să vândă un produs, să colecteze adrese de e-mail sau să aducă oamenii într-o locație fizică a magazinului.
Specializarea mea este atât în a coordona campanii organice în social media, cât și în cele plătite. Trimite-mi un mesaj la teodoraivan@yahoo.com și hai să lucrăm #împreună!
p.s. Am ales această fotografie cu povestea unui tânăr meșter popular din comuna Budureasa, jud. Bihor, care la doar 23 de ani, duce mai departe tradiția de a crea lăzi de zestre. După cum observi, postarea a ajuns la aproape 70.000 de persoane, beneficiind de sute de share-uri! Povestea e cea care atrage! Cu un conținut scurt, dar profund, cu imagini clare prin care iese subiectul în evidență, succesul e garantat! Ah, apropo. Și Primăria respectivă a dat semnalul că e interesată să scoată în evidență valorile locale, pe care le promovează și le susține, ieșind astfel din tiparele înguste ale unei comunicări instituționale fără suflet și pasiune.