Știai că unui consumator îi trebuie, în medie, șapte interacțiuni cu brandul înainte de a se decide să cumpere ceva. Din acest motiv, așa cum spunea și „my feminine icon”, Coco Chanel: „Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit!”, e necesar să faci lucrurile într-un mod în care să te diferențiezi de concurență. Dacă te duci la piață, toată lumea comercializează, aproximativ, aceeași marfă, are aceleași prețuri, însă ceea ce te dermină să cumperi este, probabil, și atitudinea vânzătorului, modul în care te respectă, în care își prezintă marfa, furnizând detalii legate de prospețime etc. Așa e și cu acest #conceptmarketing (marketing de conținut).
Ce înseamnă CONCEPT MARKETING?
Conform Wikipedia, „Marketingul de conținut este o formă de marketing axată pe crearea, publicarea și distribuirea de conținut pentru un public țintă online.[1] Este adesea folosit de companii pentru a atinge următoarele obiective: atragerea atenției și generarea de clienți potențiali, extinderea bazei de clienți, generarea sau creșterea vânzărilor online, creșterea gradului de conștientizare sau credibilitatea mărcii și implicarea unei comunități online de utilizatori. Marketingul de conținut atrage noi clienți prin crearea și partajarea conținutului gratuit valoros. Ajută companiile să creeze o loialitate durabilă a mărcii, oferă informații valoroase consumatorilor și creează dorința de a cumpăra produse de la companie în viitor.
Marketingul de conținut începe cu identificarea nevoilor clientului. După aceea, informațiile pot fi prezentate într-o varietate de formate, inclusiv știri, video, cărți albe, cărți electronice, infografice, buletine informative prin e-mail, studii de caz, podcasturi, ghiduri, articole cu întrebări și răspunsuri, fotografii, bloguri etc.
Marketingul de conținut necesită livrarea continuă a unor cantități mari de conținut, de preferință în cadrul unei strategii de marketing de conținut.”
Marketing de conținut = publicitate prin conversație. Concret, vorbim despre crearea de conținut original conceput pentru a crea o relație captivantă și de lungă durată cu clienții, depășind latura mercantilă a business-ului și răspunzând mai degrabă la întrebarea „ce valoare poate crea marca mea pentru clienții mei în afara a ceea ce vând?” Cu alte cuvinte, scopul #conceptmarketing este de a aduce plus valoare în viețile clienților, oferindu-le informații proaspete din domeniu, sugestii, recomandări etc., care, în timp, îl fidelizează față de brandul/produsul/serviciul nostru.
De ce e important să faci content marketing?
- ➤ Unul dintre cele mai titrate nume ale marketingului în acest moment – Neil Patel – spune că marketingul prin conținut le oferă din start ceva celor care prospectează piața, în loc să le ceară ceva. Asta îl face să fie mai eficient decât multe alte forme de marketing.
- ➤ Marketingul prin conținut aduce de 3 ori mai multe leaduri (consumatori interesați de tine și de produsul tău) decât reclamele plătite.
- ➤ Hubspot: marketerii care pun accent pe postările de blog și pe un calendar constant și consistent de content marketing au de 13 ori mai multe șanse să obțină un randament al investițiilor (ROI- Return On Investment) pozitiv. Postările de blog sunt un mod extrem de eficient de a crea încredere în rândul consumatorilor, fiindcă, psihologic vorbind, oamenii sunt mai deschiși să cumpere de la branduri cunoscute sau companii în care gradul lor de încredere este ridicat pe baza experiențelor avute anterior. Se spune că peste ¾ din utilizatorii de internet citesc bloguri în mod regulat.
- ➤ Piața de profil întărește ideea conform căreia #contentmarketing este cu 62% mai ieftin decât marketingul tradițional.
Tipuri de conținut ce aduc trafic și, implicit, cititori
- ✔ Ghiduri
- ✔ Conținut ce își păstrează valoarea de-a lungul timpului și care poate atrage utilizatorii în mod constant (e-bookuri, tips & tricks, articole how-to)
- ✔ Tutoriale
- ✔ Infografice
- ✔ Studii de caz
- ✔ Newslettere
- ✔ Podcasturi
- ✔ Interviuri cu personalități din industrie
- ✔ Articole sau clipuri DIY (DoItYourself)
Ce beneficii îți aduce marketingul de conținut
- Mai mult conținut pe site
Cu cât investești mai mult timp în a crea conținut pentru site-ul tău, cu atât clienții tăi vor avea mai multe motive să rămână, mai multe oportunități de a se familiariza cu marca ta și mai multă încredere, ceea ce va duce la rate de conversie mai mari. Cu conținut grozav, utilizatorii vor rămâne pe site mai mult timp și acesta este întotdeauna un lucru bun.
- Vizibilitate mai mare în motoarele de căutare
Fiecare postare nouă adăugată pe site/blog este o altă pagină pe care Google o va indexa. Mai multe pagini nu se corelează întotdeauna cu mai mult trafic de căutare, dar dacă ai mai multe pagini de calitate indexate, îți poate oferi mai multe oportunități de a vă poziționa pentru mai multe interogări de căutare. Cert este că e nevoie să te afli printre primii 9 competitori pentru a fi băgat în față de Google.
- Recunoașterea ca autoritate în domeniu
Scrierea de conținut mai mult și de calitate superioară va crește expertiza percepută, autoritatea, relevanța și încrederea site-ului tău. Dacă acel conținut câștigă mai multe link-uri de intrare din surse externe, autoritatea de domeniu a site-ului dvs. va crește și mai mult. Cu cât produci mai mult conținut de calitate, cu atât vei obține mai multă vizibilitate organică în căutarea în toate zonele site-ului.
- Mai mult trafic de recomandare
Când contribui la publicații externe în calitate de invitat, vei avea ocazia să te conectezi înapoi la site-ul tău. Fă acest lucru pe un site relevant, cu autoritate, cu trafic ridicat, iar o singură postare pentru oaspeți îți poate aduce mii de vizitatori noi pe site-ul tău.
- Mai mult trafic și adepți
Intensifică-ți conținutul pe platformele de socializare pentru o expunere sporită. Dacă faci acest lucru, mai mulți utilizatori vor vedea și citi conținutul tău, având posibilitatea de a împărtăși și prietenilor și adepților lor, crescând foarte mult cercul tău de urmăritori. Vei câștiga astfel din ce în ce mai mulți adepți pe rețelele sociale și, ca rezultat, mai mult trafic.
- Potenţial de conversie crescut
Obiectivele tale principale cu marketingul de conținut sunt să implice, să informeze, să ajuți și să aduci valoare pentru cititorii tăi. Atâta timp cât îți menții focusul pe aceste principii de bază și faceți totul cu tact și ușurință, îți poți crește numărul de conversii pe care le obții. Ideea e să nu transformi conținutul într-o reclamă agresivă, fără suflet.
- Reputație îmbunătățită a imaginii tale și a brandului/produsului/serviciului tău
Când oamenii îți citesc materialele, își vor face o impresie despre marca/produsele/serviciile pe care le oferi. Dacă informația pe care le-o dai este utilă, informativă sau lămuritoare, te vor aprecia mai mult. În plus, dacă văd conținutul tău publicat pe surse externe sau pe fluxurile lor de știri sociale, te vor percepe ca pe un lider de gândire demn de încredere.
- Relații mai strânse cu clienții
O reputație mai mare a mărcii poate ajuta la dimensiunea și recunoașterea publicului tău, dar conținutul excelent poate crește, de asemenea, loialitatea și apropierea cu clienții. Dacă încep să se bazeze pe tine ca sursă principală de informații, loialitatea lor va fi aproape garantată atâta timp cât îți cumpără produsele.
- Utilitate universală
Nu există o industrie „rea” pentru marketingul de conținut. Literal, orice afacere din orice industrie poate folosi conținutul ca strategie majoră. Chiar și industriile tradiționale, „ne-sexy”, cum ar fi producția, pot încă oferi informații despre evoluțiile industriei sau pot face industria lor mai abordabilă și mai accesibilă pentru consumatori.
- Scăderea costurilor de marketing
Marketingul de conținut costă doar timp. Este rentabil și chiar mai bine – oferă randamente combinate. Primele tale luni într-ale marketingului de conținut s-ar putea să nu aducă prea multe rezultate, dar acestea nu vor întârzia să apară.
În loc de concluzie…
Marketingul de conținut este ieftin, sigur, disponibil pentru oricine din orice industrie și benefic în multe domenii diferite. Cu cât începi să investești mai devreme în el, cu atât mai devreme vei începe să vezi rezultate și, în cele din urmă, vei vedea rezultate mai bune. Fie că ești interesat de creșterea traficului pe site, rate de conversie mai mari sau doar relații mai bune cu clienții tăi, nu există niciun motiv pentru care marketingul de conținut să nu fie inclus în arsenalul tău de marketing.
Și pentru că sunt un content writer de peste 25 de ani, am în vedere, în primul rând, nevoile tale specifice, dar și pe cele ale audienței atunci când creez conținut pentru site-ul tău sau paginile tale de #socialmedia. Îmi dedic foarte mult timp pentru a înțelege piața, pentru a observa, pentru a ști ce merge și ce nu, ce se potrivește în funcție de industrie și ce atrage mai mulți vizitatori și potențiali clienți.
Dacă timpul e important pentru tine așa cum este și pentru mine, dacă simți că energia ta poate fi canalizată pe dezvoltarea business-ului tău și mai puțin pentru crearea de conținut sau imagine, contactează-mă! Scrie-mi prin formularul de #contact și eu îți răspund rapid!