Așa cum scriam în 21 iulie pe profilul meu de Facebook, când vine vorba de educație, viața m-a adus până acum în postura de pionierat: am fost în prima generație de Management de Bibliotecă la Facultatea de Litere din Oradea (cărțile sunt dintotdeauna copiii creierului meu), apoi a doua generație la Științe Politice, prima generație de Master în Studii Regionale, iar astăzi am susținut la Facultatea de Business și Turism din cadrul ASE București proiectul final din cadrul cursului postuniversitar dedicat, IN PREMIERĂ, #ManagementuluiDestinațieiTuristice.
Un curs început între două zile de dezbateri organizate la Pietroasa și Câmpani, respectiv Gârda de Sus și Albac în cadrul proiectului pentru Planul de Management al Parcului Natural Apuseni.
Un curs pentru care începeam deja să văd oportunitățile și beneficiile pe care le pot obține comunitățile.
Unul dintre primarii din zona Munților Apuseni mi-a spus plin de încredere: “Organizează-ne!”, știind capacitatea mea de a mișca lucrurile. Și am făcut eforturile de a-mi dedica timpul, energia și alte resurse de a fi prezentă la cursurile online, la practica din Țara Hațegului și în punerea în practică a proiectului final.
Fiind prima generație de manageri de destinație turistică din România am avut surpriza să fiu singura din #Bihor și chiar din NV țării, restul colegilor provenind din Bucovina, Oltenia, București și, evident, zona litoralului românesc… Nu e o laudă, ci mai degrabă un semnal privind interesul pentru dezvoltarea turismului, fiindcă fondurile pe această componentă vor fi distribuite DOAR dacă există aceste Organizații de Management a Destinației recunoscute de ministerul de resort…
A fost o mare plăcere pentru mine să fac echipă cu oameni deosebiți, specialiști în domeniile din care provin, pentru a prognoza viitorul destinației Valea Arieșului.
Ce module am făcut, mai exact, la cursul postuniversitar de Managementul Destinației Turistice?
- Tendințe actuale în sectorul de travel și în comportamentul turistului. Digitalizarea în turism
- Organizațiile de management al destinației: concept, tipologie, atribuții, legislație de turism și administrație publică
- Oferta turistică în destinații și dezvoltare sustenabilă
- Finanțe publice
- Analiză statistică și cercetări de piață
- Strategii de marketing în turism
- Comunicarea integrată de marketing
Din punctul meu de vedere, acest curs a fost unul complet! Chiar dacă am făcut parte din echipa de pionierat, sunt de părere că teoria a atins nevoile practicii și realității de zi cu zi din domeniu. Acum eu și încă 32 de colegi din țară suntem pregătiți să conducem orice destinație turistică, făcând-o dintr-o perspectivă profesionistă, fiindcă am învățat de la cei mai buni profesori din România!
Călătoria merge mai departe!
P.s. Cel mai mare MULȚUMESC se îndreaptă către “jumătatea mea mai bună”, care în doar doi ani a trebuit să îmi asculte ideile, comentariile și dilemele de la trei cursuri absolvite (știu, nu mă pot abține să nu investesc în educația mea și El a înțeles această parte din mine). De la expert accesare fonduri europene la #socialmediamanager, iar acum la manager de destinație turistică (la început de drum), totul se leagă: știu unde să caut finanțare, știu cum să promovez și să scot în evidență orice business/brand/destinație și știu cum să gestionez ca lucrurile să meargă. Și, mai ales, sunt greu de “fraierit” într-o conferință de presă pe acest subiect…
Care este atu-ul meu? Văd oportunități, le analizez, mă uit în oglindă și mă întreb dacă sunt capabilă și apoi le iau!