Conform unor studii, cetățeanul britanic de nivel mediu este expus la aproape 300 de reclame în fiecare zi. În momentul în care acest cetățean, împlinește 35 de ani, el va fi văzut deja peste 150.000 de reclame. Nu știu cum au fost făcute calculele (nu acesta este scopul), însă, recunosc, îmi plac statisticile pentru că ele îmi arată mersul unei societăți. Dacă mă gândesc la câte reclame este expus românul… nici nu mă mir că s-a născut poet! J))
Într-o lume atât de aglomerată, ajungi ușor la convingerea că arta scrierii reclamelor nu mai stă în scris, ci în gândire. După cum spunea și Lech Walesa: Oferta de cuvinte pe piața mondială este mare, însă cererea este în scădere.
Ce ne rămâne de făcut? Să urmăm niște reguli! Nu mă refer neapărat la cele opt reguli de bază ale copywriting-ului, ci la cele nespuse, ce țin de compoziție, prezentare, strategie și logică. Cu alte cuvinte, urmărește DOAR aceste principii de bază atunci când scrii texte ca să te promovezi:
- Spune un lucru și numai un lucru
- Folosește șase cuvinte sau mai puține (personal, și trei mi se par multe… uneori J))))
- Nu spune în titlu ceea ce arăți în imagine
- Nu te apuca să faci jocuri de cuvinte (cu asta se ocupă Asociația Logic Club!!!)
- Arată partea pozitivă, nu pe cea negativă
Dacă urmezi aceste reguli nescrise și răspunzi și celor opt reguli sfinte (pe care ți le reamintesc mai jos), îți garantez că vei avea succes în a crea reclame cu impact!
- Cunoaște-ți publicul țintă
- Fă muncă de cercetare
- Răspunde briefului
- Fii relevant
- Fii obiectiv
- Fă ca lucrurile să fie simple
- Cunoaște-ți mediul
- Fii ambițios
Dacă mintea și timpul îți sunt setate să îți dezvolți afacerea și mai puțin creativitatea într-ale scrisului pentru a crea diferențe față de concurență, dacă ai nevoie de reclame bune, pozitive, ce oferă soluții și care să îi facă ziua bună clientului tău, știi deja unde mă găsești!