Deși pare să nu existe o diferență clară între PR și marketing, fiecare dintre acestea are rolul său bine stabilit în succesul firmei.
Să începem cu începutul! Marketingul pune de acord un produs cu prețul stabilit, stabilește piața de desfacere și se ocupă de promovarea lui. Aceste componente sunt denumite mix de marketing sau, pe scurt, cei patru P: produs, preț, piață și promovare.
Activitatea de PR este considerată ca fiind cel de-al cincilea P, adică percepția. Consumatorii preferă să aibă de-a face cu firme despre care au o părere bună, iar relațiile publice eficiente creează o percepție pozitivă, dezvoltând un cadru propice marketingului de succes. Relațiile publice sau PR aduc o contribuție substanțială la succesul firmei, fiindcă reputația este cea mai importantă valoare a unei companii!
Relațiile publice reprezintă modul de comunicare – probleme și mesaje – între firmă și public. Scopul PR este de a câștiga înțelegerea și sprijinul publicului-țintă, dar și de a-i influența opțiunile și atitudinea. Acest lucru poate însemna preocupare față de clienți, comunicare efectiă cu publicul și responsabilitate față de angajați, față de comunitatea locală și față de mediu. Toate acestea se pot obține doar printr-o serie de acțiuni planificate și susținute.
Pentru un impact maxim, activitățile de PR și marketing trebuie coordonate. Când departamentul de Marketing promovează produse sau servicii noi, asigură-i bunăvoința presei. (Dacă încă nu știi cum, lasă-mi mesaj și te învăț sau urmărește postările de pe acest site!) De asemenea, ia în calcul site-ul tău web ca instrument de marketing, dar și pentru activitatea de PR, prin crearea unui spațiu pentru diverse declarații de presă, informații generale etc. Relațiile publice eficiente au ca rezultat o imagine bună, bazată pe hotărârea reală de a asigura servicii excelente, de a fi un lider eficient și de a avea o companie credibilă. Trebuie să subliniem în mod constant faptul că doar campaniile combinate de PR și marketing aduc avantaje maxime!
Cum pot fi sprijinite obiectivele de marketing prin PR?
Iată câteva exemple concrete:
1.
Obiectiv de marketing: Construirea de relații mai puternice și de durată cu clienții
Sprijin PR: Organizarea unor acțiuni de protocol. Editarea unor buletine trimestriale pentru clienți.
2.
Obiectiv de marketing: Promovarea imaginii firmei în opinia publică
Sprijin PR: Asigurarea unei percepții pozitive în mass-media. Organizarea unui eveniment de genul “Ziua porților deschise”
3.
Obiectiv de marketing: Promovarea unor produse noi pe scară mai mare
Sprijin PR: Publicarea unor articole de presă și reclame. Organizarea de “degustări” în magazine sau “întâlniri în cerc restrâns”
Folosește PR pentru a sprijini marketingul și coordonează cele două activități pentru un impact maxim!
Dacă nu știi cum să o faci, lasă-mi un mesaj!