Cum și când să organizezi un eveniment de presă

SCRIS DE Teodora Natalia Ivan

Discutam recent cu o prietenă dornică să facă schimbări majore în viața comunității în care locuiește. Încurajată de mici victorii administrative legate de igienizarea localității, dorea să se implice în mod activ și în rezolvarea serviciului de transport public local, idee venită pe fondul nemulțumirilor legate de cum se desfășura activitatea curentă de către firma deținătoare a licenței de transport. Pentru că trecuseră deja trei luni de la prima inițiativă în această direcție și nicio autoritate nu dădea vreun semn privind gestionarea frustrărilor localnicilor, i-am sugerat prietenei mele să organizeze un eveniment de presă, fie că vorbim de o conferință de presă sau chiar un miting/protest, subiect ce poate stârni interesul jurnaliștilor dacă ai, cu adevărat, ceva important de transmis.

De ce o conferință de presă? Pentru că evenimentele de acest gen le oferă jurnaliștilor oportunitatea să pună întrebări pe care nu le pot pune în cazul comunicatelor, subiectul prezentat poate fi dezvoltat și situația poate fi înțeleasă și din punct de vedere uman. În plus, în cadrul unui eveniment de presă, sunt surprinse și reacțiile emoționale ale actorilor implicați. Uneori ajută, alteori…. :)))

La întrebarea CÂND să organizezi o conferință de presă, răspunsul este unul simplu: CÂND AI CEVA INTERESANT DE SPUS! Trecând la detalii tehnice, evenimentul trebuie anunțat din timp, adică minim 72 de ore înainte de data și ora stabilite. Ca sugestie, îți recomand să te asiguri că acțiunea este organizată într-un moment ce nu le va crea probleme jurnaliștilor, adică ora trebuie să fie una decentă, deoarece reprezentanții media au termene de respectat – de exemplu, ziarele au termene stricte și e puțin probabil să țină pe loc ziarul și, implicit, tipografia, pentru ceea ce ai tu de comunicat. PONT: alege zilele de miercuri sau joi pentru a-ți apărea știrea în ziarul de vineri, deoarece statisticile arată o predilecție și un interes crescut al cititorilor de presă scrisă pentru această primă zi de weekend… De altfel, cum trăim în era Facebook/Instagram/Twitter și a LIVE-urilor pe YouTube e de la sine înțeles că informația circulă foarte rapid, deci, nu intra în panică privind momentul când va fi difuzată știrea!

Dacă conduci o instituție sau o companie și organizezi un eveniment de presă, asigură-te că oamenii-cheie din organizație sunt prezenți la eveniment pentru a răspunde la întrebări. De asemenea, ia în calcul și dorința jurnaliștilor de a discuta față în față cu tine sau cu alți oameni din echipă, fiindcă majoritatea preferă să aibă și alte răspunsuri, alte perspective, total diferite de ale celorlalți colegi de breaslă. De ce să nu recunoaștem? Ne plac exclusivitățile sau informațiile pe care le primim doar noi, ca indivizi! Ca în orice breaslă, și aici găsești concurență!

Pentru a construi o relație trainică cu media, contactează-i periodic pe jurnaliști, trimițându-le comunicate sau invitații de presă ori de câte ori se întâmplă ceva important în organizația ta. Ne place să vedem cum se dezvoltă un proiect de la firul ierbii, să cunoaștem care sunt principalele dificultăți cu care te confrunți, ce avantaje aduci pe piață, cu ce ești diferit și cum se va schimba viața majorității atunci când îți închei misiunea.

DE REȚINUT:

  • Consultă un reprezentant al presei înainte de stabilirea datei și orei evenimentului tău
  • Programează evenimentul în funcție de termenele jurnaliștilor
  • Asigură-te că stăpânești situația/domeniul/tema pe care o aduci în atenția publicului
  • Informează-te cu privire la tipurile de întrebări care se vor pune pentru a avea răspunsurile potrivite

Cu o experiență de peste 20 de ani în media și comunicare, sunt omul potrivit pentru nevoile tale.

Dacă ai nevoie de ajutor, SUNT AICI PENTRU TINE! Deja știi unde să mă găsești.

Teodora Natalia Ivan

Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. Scopul meu este să identific mesajul corect pentru publicul potrivit, să îl plasez în canalul media potrivit, la momentul potrivit. Am înțeles cât de important este pentru un brand/o idee/un produs/un eveniment să câștige războiul pentru relevanță. CREEZ EXPERIENȚE MEMORABILE, CE EVOCĂ EMOȚII, FORMEAZĂ OPINII ȘI FAC LUCRURILE SĂ SE ÎNTÂMPLE.

Postări similare