De la Urmăritori Falși la Fani Devotați: Cum să eviți capcanele creșterii artificiale pe social media

SCRIS DE Teodora Natalia Ivan

Firmele de social media care adună mii de urmăritori și apoi vând pachete de promovare cu baza acestor urmăritori practică, în general, metode discutabile și adesea încalcă regulile platformelor de social media. Aceste metode pot include:

 1. Urmăritori falsi (Fake Followers): Unele firme cumpără urmăritori falsi de la furnizori terți. Acești urmăritori nu sunt utilizatori reali și nu sunt interesați de conținutul sau brandul pe care îl promovează. Sunt, de obicei, conturi automate sau inactive.
 2. Urmăritori încurajați să urmărească: Unele firme pot folosi tactici agresive pentru a convinge oamenii să îi urmeze, cum ar fi trimiterea de cereri de urmărire în masă sau promovarea în mod constant a paginii. Aceasta poate duce la creșterea numărului de urmăritori, dar calitatea acestora poate fi scăzută.
 3. Schimburi de urmăritori: Unele persoane sau firme participă la schimburi de urmăritori cu alți utilizatori. Acest lucru implică acordarea de urmăritori altor utilizatori în schimbul unor urmăriri înapoi. De obicei, acest tip de urmărire nu implică interes real pentru conținutul sau marca respectivă.
 4. Urmărire automatizată: Unele firme pot utiliza software-uri automate pentru a urmări și a renunța la urmăriri în masă. Aceasta poate determina alți utilizatori să le urmeze în schimb.
 5. Folosirea de hashtag-uri populare: Postarea conținutului folosind hashtag-uri populare poate atrage mai mulți urmăritori, dar aceștia pot să nu fie interesați cu adevărat de conținutul postat.

Este important să subliniem că aceste practici nu sunt etice și pot afecta negativ reputația unei firme sau a unui individ pe platformele de social media. Mai mult, multe platforme au reguli stricte împotriva utilizării de urmăritori falși sau a altor tactici de creștere artificială a audienței și pot lua măsuri, cum ar fi suspendarea sau eliminarea contului, în cazul încălcării acestor reguli.

În schimb, este mai eficient și mai durabil să construiești o audiență reală și interesată prin furnizarea de conținut de calitate, interacțiune activă cu urmăritorii, colaborări autentice cu alți utilizatori și respectarea regulilor platformelor de social media. O audiență autentică va fi mai interesată să rămână angajată și să ofere susținere pe termen lung.

Detectarea și evitarea practicilor discutabile de creștere a urmăritorilor pe platformele de social media poate fi esențială pentru a construi o audiență autentică și durabilă. Iată câteva exemple clare de astfel de practici și soluții pentru a le recunoaște, precum și recomandări morale și ușor de aplicat:

1. Urmăritori falsi:

 • Exemplu: Un influencer susține că a câștigat rapid 10.000 de urmăritori într-o singură zi.
 • Soluție: Observă cu atenție profilurile urmăritorilor. Urmărește dacă au postat conținut sau au activitate pe platformă. Urmăritorii falsi au adesea profile lipsite de activitate sau cu conținut nerealist.

2. Urmărirea automatizată:

 • Exemplu: Contul unei persoane te urmărește, dar în doar câteva zile îți dă unfollow.
 • Soluție: Uită-te la activitatea și continuitatea urmărării. Conturile automate au tendința de a urmări în masă și de a da unfollow rapid, în căutarea unor urmăritori reciproci.

3. Schimbul de urmăritori:

 • Exemplu: Un utilizator îți cere să îl urmărești în schimbul unei urmăriri înapoi.
 • Soluție: Fii atentă la astfel de solicitări și evaluează dacă acestea provin de la utilizatori cu interes real sau doar din dorința de a obține urmăriri reciproce.

4. Folosirea excesivă a hashtag-urilor:

 • Exemplu: O postare conține 50 de hashtag-uri populare, dar conținutul nu are legătură cu majoritatea acestora.
 • Soluție: Observă dacă hashtag-urile sunt relevante pentru conținutul postat. Utilizează doar hashtag-uri care sunt direct legate de subiectul sau conținutul tău.

Recomandări ușor de aplicat:

 1. Construiește o audiență autentică: Concentrează-te pe furnizarea de conținut de calitate și autentic, care să atragă oamenii cu interese reale în domeniul tău.
 2. Interacționează cu urmăritorii: Răspunde la comentarii, întrebări și mesaje private. Arată că îți pasă de comunitatea ta.
 3. Colaborări autentice: Colaborează cu alți utilizatori sau branduri care împărtășesc valorile și interesele tale. astfel încât parteneriatele să fie autentice și valoroase pentru urmăritorii tăi.
 4. Respectă regulile platformelor: Nu încerca să manipulezi algoritmul sau să încălci regulile platformei pentru a obține mai mulți urmăritori. Aceasta poate duce la sancțiuni severe.
 5. Monitorizare regulată a audienței: Verifică periodic lista de urmăritori și elimină sau raportează conturile suspecte sau false.
 6. Învață din analize: Folosiți analizele platformei pentru a înțelege cine te urmărește și ce tip de conținut atrage cel mai mult. Acest lucru te poate ajuta să-ți ajustezi strategia pentru a atrage o audiență autentică.

Prin aplicarea acestor recomandări și prin urmărirea atentă a activităților și a urmăritorilor tăi pe social media, vei putea construi treptat o audiență autentică și sănătoasă, care să susțină cu adevărat conținutul și marca ta.

Pentru CINE este acest articol

Acest articol este relevant și util pentru următoarele categorii de beneficiari:

 1. Utilizatori individuali de social media: Oamenii obișnuiți care utilizează platformele de social media pentru a-și promova conținutul sau pentru a-și dezvolta prezența online pot învăța cum să evite practicile discutabile și să construiască o audiență autentică.
 2. Influențatori și creatori de conținut: Persoanele care aspiră să devină influenceri sau care sunt deja activi pe platformele de social media pot beneficia de sfaturi pentru a construi o audiență autentică și credibilă.
 3. Mici afaceri și antreprenori: Proprietarii de afaceri mici care utilizează social media pentru promovarea brandului lor pot înțelege cum să dezvolte o audiență care să se angajeze cu conținutul lor și să susțină afacerea lor.
 4. Manageri de marketing: Profesioniștii în marketing pot folosi acest articol pentru a înțelege mai bine practicile discutabile și pentru a dezvolta strategii de social media bazate pe autenticitate și valoare pentru clienți.
 5. Platforme de social media: Companiile care gestionează sau dezvoltă platforme de social media pot găsi informații despre modul în care utilizatorii încearcă să manipuleze algoritmii și pot lua măsuri pentru a combate practicile neloiale.
 6. Publicul general: Oamenii obișnuiți care consumă conținut pe social media pot fi mai conștienți de practicile discutabile și pot ajuta la promovarea unei culturi a autenticității și integrității pe platforme.
 7. Profesioniști în conformitate și etică: Cei interesați de etica online și de conformitatea cu regulile platformelor de social media pot găsi acest articol util pentru a înțelege modurile în care pot contribui la combaterea practicilor discutabile.
 8. Educație și cercetare: Cercetătorii și educatorii care studiază comportamentul online și impactul social media pot folosi acest articol ca resursă pentru a analiza fenomenul practicilor discutabile și pentru a dezvolta conținut educațional.

În general, acest articol poate fi util pentru oricine este interesat să înțeleagă mai bine modul în care funcționează social media și cum să navigheze în mediul online într-un mod etic și autentic.

În loc de CONCLUZIE: Alege ÎNTOTDEAUNA să construiești pas cu pas o audiență selectă, care să îți devină loială ție și brandului/serviciului/produsului tău! Decât „Proști, dar mulți” (îmi asum acest citat a lui Alexandru Lăpușneanu), mai bine mai puțini, dar serioși, loiali și, evident, cumpărători fideli!

Cu drag,

Teodora de la www.teodoraivan

Teodora Natalia Ivan

Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. Scopul meu este să identific mesajul corect pentru publicul potrivit, să îl plasez în canalul media potrivit, la momentul potrivit. Am înțeles cât de important este pentru un brand/o idee/un produs/un eveniment să câștige războiul pentru relevanță. CREEZ EXPERIENȚE MEMORABILE, CE EVOCĂ EMOȚII, FORMEAZĂ OPINII ȘI FAC LUCRURILE SĂ SE ÎNTÂMPLE.

Postări similare