Știai că 90% dintre toți marketerii spun că marketingul în social media a crescut expunerea afacerii lor?
Sau că 66% dintre specialiștii în marketing care petrec cel puțin 6 ore pe săptămână pe rețelele sociale au obținut mai multe lead-uri? Indiferent ce vinzi și cui vinzi, utilizarea social media ca instrument de marketing te poate ajuta să îți dezvolți brandul și să îți umfli portofelul.:))))
Dar unii oameni încă mai au telefoane cu clapetă, iar alții se blochează și spun: “Ce va face marketingul social media pentru mine?”. Chiar am nevoie de el?
Da. Chiar ai nevoie! Însă, primul pas este să stabilești obiective de marketing social media care să se alinieze la obiectivele tale de business!
Cu cât strategia ta este mai specifică, cu atât execuția va fi mai eficientă. Stabilește obiective SMART și urmărește indicatorii potriviți pentru a te pregăti pentru succes.
Stabilește obiective SMART
Primul pas în crearea unei strategii de marketing în social media îl reprezintă stabilirea obiectivelor și scopurilor tale. Fără obiective, nu ai cum să îți măsori succesul sau randamentul investițiilor (ROI) în social media. Fiecare dintre obiectivele tale ar trebui să fie:
· Specific
Răspunde la aceste cinci întrebări ca să îți clarifici specificitatea obiectivului:
- Ce vreau să realizez?
- De ce este important acest obiectiv?
- Cine este implicat?
- Unde se află?
- Ce resurse sau limite sunt implicate?
Un obiectiv precis face posibilă alocarea resurselor potrivite pentru un rezultat concret. Dacă e să ne fixăm un obiectiv în vânzări, nu vom stabili „să facem vânzări mai mari decât anul trecut”, ci ne vom fixa o țintă de a crește cifra de afaceri cu 15%, de exemplu. Afirmația trebuie să fie pozitivă pentru a elimina orice îndoială, ambuguitate sau bâlbâială.
· Măsurabil
Răspunde la aceste întrebări pentru a stabili cum îți vei măsura obiectivul:
- Cât costă?
- Cat de mult?
- Cum voi ști când se va realiza?
Pentru a evalua rezultatul, este necesar să îl putem măsura și, prin urmare, să îl putem cuantifica.Corolarul acestui criteriu este dezvoltarea unor indicatori de monitorizare care vor face posibilă observarea în timp și pas cu pas a progresului către obiectivul final.
· Accesibil /Ambițios
Rsăpunde la aceste întrebări pentru a stabili accesibilitatea sau nivelul de ambiție din obiectivul setat:
- Cum pot atinge acest obiectiv?
- Cât de realist este obiectivul, pe baza altor constrângeri, cum ar fi factorii financiari, timp, energie?
Arta antreprenoriatului eficient este de a găsi echilibrul potrivit, astfel încât un obiectiv să fie o sursă de motivație.
· Relevant/Realist
Rsăpunde la aceste întrebări închise pentru a obține claritate în ceea ce privește realismului/relevanța obiectivului tău:
- Merită să îmi stabilesc această țintă?
- Este momentul potrivit?
- Se potrivește asta cu celelalte eforturi/nevoi ale afacerii mele?
- Sunt persoana/am echipa potrivită pentru a atinge acest obiectiv?
- Este aplicabil în mediul socio-economic actual?
Pentru a fi relevant un obiectiv specific trebuie să contribuie în mod esențial la atingerea unui obiectiv mai mare, mai general. Relevanța obiectivului se evaluează în raport cu acest obiectiv mai general. În acest sens, el trebuie să vizeze un anumit impact.
· Cu termen de realizare
Răspunde la aceste întrebări pentru a-ți clarifica termenul exact de execuție, implementare, finalizare a obiectivului.
- Când?
- Ce pot face în șase luni de acum?
- Ce pot face în șase săptămâni de acum?
- Ce pot face azi?
Fără un termen, obiectivul nu există. Fiecare obiectiv are nevoie de o dată țintă, astfel încât să ai un termen limită pe care să te concentrezi. Această caracteristică a obiectivelor SMART ajută la prevenirea situației în care sarcinile zilnice riscă să devină prioritate față de obiectivele pe termen lung.
Un exemplu de obiectiv SMART pentru afacerea ta ar putea fi: “Creșterea audienței noastre pe Instagram cu 50 de noi urmăritori pe săptămână.”
Cu obiectivele SMART, te vei asigura că obiectivele tale duc la rezultate reale în afaceri, mai degrabă decât la idealuri nobile.
Asigură-te că îți aliniezi obiectivele de social media cu strategia ta generală de marketing. Astfel, îți va fi mai ușor să demonstrezi valoarea muncii tale și să obții acordul și investiția executivilor. Începe să îți dezvolți planul de marketing în social media prin scrierea a cel puțin cinci obiective pentru dezvoltarea afacerii tale în social media.
#socialmediamarketingtips #socialmediamanager #socialmediatips #socialmedia #PostăriSocialMediaRomânia #socialmediaOradea #Oradea #TeodoraIvan