Meme-urile. Cum au devenit virale și au schimbat internetul

SCRIS DE Teodora Natalia Ivan

A venit momentul să ne amuzăm și să vorbim despre acele minunate și amuzante creații numite meme-uri. :)))

Deci, hai să vorbim despre aceste minuni virale care ne cuceresc feed-ul și ne fac să ne întoarcem pe spate de râs. Meme-urile, prieteni dragi, sunt acele bucăți de conținut viral care se răspândesc pe internet mai repede decât fulgerul lui Zeus. :))))

De unde vine denumirea de meme?

Termenul “meme” a fost introdus de către Richard Dawkins, un etolog și biolog evoluționist britanic, în cartea sa “The Selfish Gene” (Genele egoiste) publicată în 1976. Dawkins a folosit acest termen pentru a descrie unitățile culturale de transmitere a informației și comportamentelor, similare cu genele în biologie.

El a derivat cuvântul “meme” din cuvântul grecesc “mimeme”, care înseamnă “imitare” sau “ceva imitat”. Dawkins a ales acest termen pentru a sublinia asemănările dintre genele care se transmit genetic și acele idei, comportamente, stiluri sau obiceiuri care se răspândesc într-o cultură prin imitare.

Astfel, meme-urile sunt înțelese ca unități culturale care se răspândesc de la o persoană la alta prin intermediul imitației și care pot avea un impact asupra evoluției culturii într-un mod similar cu cum genele influențează evoluția organismelor biologice.

În contextul internetului și al mediilor sociale, termenul “meme” a fost adaptat pentru a descrie conținutul viral, adesea sub formă de imagini, texte sau videoclipuri, care se răspândesc rapid pe internet prin partajare și imitare. Astfel, meme-urile de pe internet pot fi considerate o formă modernă a acestor unități culturale de transmitere a informației.

Ce sunt meme-urile?

Acestea pot fi imagini, texte, videoclipuri sau chiar idei, care sunt modificate și redistribuite în mod repetat, adesea cu adaptări amuzante sau satirice. Meme-urile devin populare prin partajarea lor pe platforme de social media, site-uri web și alte canale online.

Caracteristica distinctivă a meme-urilor este umorul sau mesajul lor captivant, care rezonază cu mulți oameni. Ele pot fi legate de evenimente curente, cultură populară, personaje celebre, tendințe online sau orice subiect care devine o sursă de inspirație pentru o comunitate online.

Meme-urile pot fi create și distribuite de către oricine, iar procesul de modificare și adaptare a unui meme existent se numește “remixare”. Aceasta contribuie la diversitatea și creativitatea meme-urilor, deoarece sunt reinterpretate și adaptate în funcție de preferințele și umorul utilizatorilor.

De-a lungul timpului, au apărut diverse formate și stiluri de meme-uri, cum ar fi meme-urile cu text suprapus (cum ar fi cele din seria “Keep Calm and Carry On”), meme-urile de imagine (cum ar fi “Distracted Boyfriend” sau “Pepe the Frog”) și meme-urile video (cum ar fi “Rickrolling” sau “Nyan Cat”).

Meme-urile sunt adesea utilizate pentru a crea o conexiune umoristică între utilizatori și pentru a comunica idei și emoții într-un mod simplu și accesibil. Ele fac parte din cultura internetului și sunt un aspect important al interacțiunii sociale online.

Resurse de meme-uri

Meme-urile pot fi găsite în cele mai ciudate și neașteptate locuri. De la Reddit și 9GAG la Instagram și Twitter, aceste creații haioase sunt peste tot. Ele sunt ca o valiză plină cu glume în care ne scufundăm cu toții. :)))

Hai să facem un mic inventor de surse online unde poți găsi cele mai haioase meme-uri. Iată câteva opțiuni populare:

Reddit – Există numeroase comunități pe Reddit dedicate meme-urilor amuzante. Câteva subreddit-uri populare pentru meme-uri includ r/memes, r/dankmemes și r/funny.

9GAG – Este o platformă de divertisment online unde poți găsi o gamă largă de meme-uri, GIF-uri și videoclipuri amuzante.

Imgur – Un site popular de partajare a imaginilor care găzduiește și o mulțime de meme-uri amuzante. Poți explora categoriile relevante pentru meme-uri și poți găsi conținut amuzant.

Instagram – Multe pagini și conturi de Instagram sunt dedicate meme-urilor haioase. Poți urmări astfel de conturi pentru a primi actualizări regulate cu meme-uri amuzante.

Twitter – Platforma Twitter este, de asemenea, un loc unde se găsesc multe meme-uri amuzante. Puteți utiliza hashtag-urile relevante, cum ar fi #memes sau #funny, pentru a găsi conținut distractiv.

Grupuri și pagini de Facebook – Există multe grupuri și pagini pe Facebook dedicate meme-urilor amuzante. Poți căuta grupuri și pagini populare cu conținut haioas.

La ce trebuie să fii atent: Asigură-te că respecți drepturile de autor și că obții meme-urile din surse legitime. De asemenea, fii conștient că gusturile umorului pot varia de la o persoană la alta, așa că este întotdeauna recomandat să fii atent la conținutul pe care îl alegi să împărtășești pe site-ul tău sau pe alte platforme de social media.

Cine sunt consumatorii de meme-uri?

Oricine are un simț al umorului minimal!!! :)))

Meme-urile sunt populare și consumate de o gamă largă de vârste. Cu toate acestea, există anumite tendințe în funcție de categoriile de vârstă.

Generația Z (născuți între sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000): Această generație este adesea asociată cu consumul masiv de meme-uri. Meme-urile sunt o parte integrantă a culturii lor online și sunt adesea utilizate pentru a comunica și a crea conexiuni cu prietenii și comunitatea online.

Milenialii (născuți între anii ’80 și sfârșitul anilor ’90): Milenialii sunt și ei consumatori activi de meme-uri. Aceștia sunt familiarizați cu evoluția internetului și au crescut în timpul apariției și popularizării meme-urilor, astfel încât au adoptat rapid acest fenomen în cultura lor online.

Generația X (născuți între anii ’60 și începutul anilor ’80): Deși poate nu sunt la fel de implicați în consumul de meme-uri ca generațiile mai tinere, mulți membri ai Generației X se bucură de umorul și conținutul viral online, inclusiv meme-uri.

Baby Boomers (născuți între anii ’40 și ’60): În general, Baby Boomers sunt mai puțin implicați în consumul de meme-uri decât generațiile mai tinere. Cu toate acestea, unii dintre ei pot fi familiarizați cu meme-urile populare sau pot fi expuși la ele prin interacțiunea cu membrii mai tineri ai familiei sau prin platforme de socializare.

Aceste categorii de vârstă sunt doar orientative și există, desigur, excepții individuale în fiecare grup. Popularitatea meme-urilor depinde și de interesele și preferințele individuale ale oamenilor, indiferent de vârsta lor.

În ce domenii se pretează utilizarea meme-urilor?

Utilizarea meme-urilor poate fi adaptată într-o varietate de domenii și industrii, în funcție de publicul țintă și de tonul de comunicare dorit. Iată câteva domenii în care utilizarea meme-urilor este frecventă:

Marketing și publicitate: Meme-urile sunt adesea utilizate în campaniile de marketing și publicitate pentru a atrage și a angaja publicul țintă. Ele pot fi folosite pentru a transmite mesaje de brand într-un mod amuzant și relatabil, care să capteze atenția utilizatorilor online.

Media și divertisment: Industria media și cea a divertismentului se pretează foarte bine la utilizarea meme-urilor. Studiourile de film, emisiunile TV, artiștii și alte entități din aceste domenii utilizează meme-urile pentru a genera buzz în jurul lansărilor de noi producții sau pentru a interacționa cu fanii.

Industria muzicală: Meme-urile au un impact semnificativ în industria muzicală, mai ales în ceea ce privește promovarea și popularizarea cântăreților și a pieselor noi. Muzicienii folosesc meme-urile pentru a crea legături cu fanii și pentru a genera viralitate online.

Sport și gaming: Meme-urile sunt extrem de populare în comunitățile de sport și gaming. Fanii și jucătorii folosesc meme-urile pentru a comenta și a-și împărtăși experiențele lor în aceste domenii. Meme-urile sportive pot reflecta momente amuzante din competiții, iar cele de gaming pot exprima frustrările și bucuriile din lumea jocurilor.

Educație și învățare online: În contextul educației online, meme-urile sunt adesea utilizate pentru a face informațiile mai accesibile și a crea conexiuni cu elevii și studenții. Ele pot fi utilizate în scopuri didactice, pentru a evidenția concepte sau pentru a genera interes și angajament în procesul de învățare.

Acestea sunt doar câteva exemple de domenii în care meme-urile sunt utilizate în mod constant. Cu toate acestea, utilizarea meme-urilor nu este limitată la acestea și poate fi adaptată în orice domeniu care dorește să își comunice mesajele într-un mod amuzant și relatabil.

Meme-urile și publicitatea

Apropo, v-ați întrebat vreodată cum pot fi meme-urile folosite în marketing și publicitate? Ei bine, există o mulțime de modalități ingenioase de a face acest lucru. Poți să integrezi meme-uri în postările tale de pe rețelele de socializare și să te asiguri că atragi atenția publicului. ????

Și ce zici de organizarea unui concurs de meme-uri sau campanii de hashtag-uri? Lasă-ți creativitatea să zburde și invită-ți fanii să creeze cele mai amuzante și originale meme-uri legate de brandul tău. Vei fi uimit de genialitatea pe care o pot aduce. ????

Dar hai să nu uităm de influencerii de pe social media. Acești oameni talentați și plini de umor pot crea meme-uri care să aducă brandul tău în lumina reflectoarelor. Cu siguranță, vor fi aplauze și râsete!!!

Și să nu uităm de e-mailurile de marketing! De ce să nu incluzi un meme amuzant în e-mailurile tale? Vei atrage atenția destinatarilor și le vei aduce un zâmbet pe față în timp ce le livrezi mesajul tău important.

Meme-urile pot fi utilizate în marketing și publicitate pentru a crea conținut amuzant și memorabil, care să atragă și să angajeze publicul. Revenind la un ton mai serios ????))), iată câteva idei practice și exemple concrete de cum pot fi folosite meme-urile în aceste domenii:

Utilizarea meme-urilor în postările pe rețelele de socializare: Poți integra meme-uri relevante în postările pe rețelele de socializare pentru a atrage atenția utilizatorilor și a genera interacțiune. De exemplu, dacă promovezi o ofertă specială, poți folosi un meme amuzant care să accentueze beneficiile acesteia.

Poți lansa campanii de hashtag-uri sau concursuri care să implice crearea și partajarea meme-urilor în legătură cu brandul tău sau produsele tale. Acest lucru încurajează implicarea utilizatorilor și le oferă oportunitatea de a fi creativi și amuzanți. Poți oferi premii pentru cele mai bune meme-uri sau pentru cele care au generat cel mai mare impact viral.

Utilizarea meme-urilor în anunțuri publicitare online: Poți integra meme-uri în anunțurile tale online pentru a le face mai atractive și pentru a atrage atenția utilizatorilor. Meme-urile pot ajuta la crearea unei legături emoționale cu publicul și pot genera un răspuns mai pozitiv față de anunțurile tale.

Colaborarea cu influenceri de pe social media: Poți colabora cu influenceri de pe platforme de socializare care sunt cunoscuți pentru crearea meme-urilor amuzante. Acești influenceri pot crea conținut original și relevant pentru brandul tău, folosind meme-urile ca parte a campaniei de promovare.

Utilizarea meme-urilor în e-mailuri de marketing: Poți include meme-uri în e-mailurile de marketing pentru a atrage atenția destinatarilor și pentru a le face mai distractive și memorabile. Asigură-te că meme-urile sunt relevante pentru mesajul și publicul tău și că sunt utilizate în modul potrivit pentru a nu diminua seriozitatea comunicării.

Realizarea de parodii sau adaptări amuzante: Poți crea meme-uri care parodiază sau adaptează elemente din industria sau domeniul în care activezi. Acestea pot fi distribuite pe rețelele de socializare sau integrate în campaniile de marketing pentru a genera râs și pentru a stârni interesul utilizatorilor.

Este important să ai în vedere că utilizarea meme-urilor în marketing și publicitate trebuie să fie bine adaptată publicului țintă și să respecte valorile și tonul brandului tău. Asigură-te că meme-urile pe care le folosești sunt relevante, amuzante și non-ofensive pentru a avea un impact pozitiv asupra publicului și pentru a-ți atinge obiectivele de marketing.

Deci, dragilor, meme-urile sunt o unealtă fantastică în lumea marketingului și publicității. Ele ne aduc zâmbete și ne ajută să ne conectăm cu publicul într-un mod amuzant și memorabil. Dar nu uitați, trebuie să alegeți cu atenție meme-urile potrivite pentru a vă asigura că transmiteți valorile și tonul brandului vostru. ✨

Așa că, închei această postare cu un meme prietenos și un zâmbet larg. Hai să râdem și să creăm conținut care să fie pe placul tuturor! Keep memeing! :))))

Până data viitoare, să aveți o zi minunată și să vă distrați în lumea amuzantă a meme-urilor! :)))

Cu drag,

Teodora de la www.teodoraivan.com și www.ohlalamedia.ro

Teodora Natalia Ivan

Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. Scopul meu este să identific mesajul corect pentru publicul potrivit, să îl plasez în canalul media potrivit, la momentul potrivit. Am înțeles cât de important este pentru un brand/o idee/un produs/un eveniment să câștige războiul pentru relevanță. CREEZ EXPERIENȚE MEMORABILE, CE EVOCĂ EMOȚII, FORMEAZĂ OPINII ȘI FAC LUCRURILE SĂ SE ÎNTÂMPLE.

Postări similare